De cursus Scratch in de klas is de ideale kennismaking voor scholen en leerkrachten die meer willen gaan doen met Scratch en programmeren. Een ervaren docent neemt zowel de leerlingen als de leerkracht mee in de spannende wereld van programmeren. In 6 lessen van 1,5 uur ontdekken de leerlingen de beginselen van het programmeren en ontdekt de leerkracht hoe programmeren in het basisonderwijs geïntegreerd kan worden.

Voor wie: de cursus is ontwikkeld voor leerlingen van groep 6 en 7, maar kan in iets aangepaste vorm ook gegeven worden in groep 5 en groep 8.

Wat: de cursus bestaat uit 6 lessen van 1,5 uur in de klas met de leerlingen en de leerkracht en 2 sessies speciaal met de leerkracht om de leerkracht voor te bereiden op het werken met Scratch in de klas.
De leerkracht ontdekt tijdens de cursus samen met de leerlingen de mogelijkheden van Scratch en leert tegelijkertijd hoe hij/zij zelf met Scratch in de klas aan de gang kan gaan.

Nodig: het enige wat er vanuit de school nodig is, zijn voldoende computer/laptops/chromebooks voor de leerlingen om op te werken. Ideaal is, als ieder kind aan een eigen laptop/chromebook/PC kan werken. De cursus kan niet met tablets gegeven worden. Eventueel kunnen leerlingen ook in tweetallen werken, maar zeker in het begin is het wenselijk dat ieder kind zelf kan oefenen op een eigen computer.
Voor de rest is vooral enthousiasme van de leerkracht belangrijk. De leerkracht hoeft niet handig te zijn met computers, het enthousiasme om ermee aan de slag te gaan is belangrijker.

Scratch: is een omgeving speciaal ontwikkeld om kinderen te laten kennismaken met programmeren. Scratch is ontwikkeld door het MIT en is voor iedereen gratis beschikbaar.

Geschiedenis: De cursus Scratch in de klas komt voort uit het project TNT Woerden dat in 2016 is opgestart door verschillende mensen in de gemeente Woerden. De ontwikkeling van de cursus richtte zich in eerste instantie speciaal op basisscholen in de gemeente Woerden. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een cursus die op iedere geïnteresseerde basisschool gegeven kan worden. De link met de geschiedenis van Woerden, die in eerste instantie in het project verwerkt zat, is losgelaten en de cursus kan door het hele land gegeven worden.

Scratch in de klas